DIETETYKA
Medycyna żywienia – Dietetyka - Dietoterapia
Poradnia specjalizuje się w całościowej ocenie potrzeb żywieniowych pacjenta i proponuje konkretne zmiany w diecie, w celu zapobiegania lub łagodzenia chorób i promocji zdrowia.
Nadrzędnym celem jest dotarcie do źródła problemów zdrowotnych a nie tylko zwalczanie ich objawów. Znaczący i negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie wywiera nieodpowiednia dieta oraz styl życia. Proponujemy dietoterapię, której celem jest wspomaganie leczenia otyłości i chorób wynikających z błędów żywieniowych oraz tych, które w pozoru z dietą nie mają wiele wspólnego takich jak:
- cukrzyca II
- insulinooporność
- PCOS – zespół jajników policystycznych
- dna moczanowa
- nadciśnienie tętnicze
- zaburzenia lipidowe
- niedoczynność tarczycy
- choroby autoimmunologiczne:
- choroba Hashimoto
- RZS reumatoidalne zapalenie stawów
- ZZSK zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
- łuszczyca
- alergie
- choroby wątroby
- refluks żołądkowo – przełykowy
- IBS - zespół jelita wrażliwego
W związku z profilem usług naszej Kliniki oferujemy Paniom planujących ciążę oraz będących w ciąży dietetyczne wsparcie. W tym celu opracowaliśmy kilka wariantów programów żywieniowych :
- „Zdrowi Rodzice” – program żywieniowy dla przyszłych rodziców: Mamy i Taty
- „Mama w ciąży” - program obejmuje plan żywieniowy odpowiedni do zmiennych potrzeb orgazmu kobiety w okresie całej ciąży
- „Mama karmi” – program uwzględnia potrzeby żywieniowa Mamy i jej Dziecka od pierwszych dni życia dziecka po kolejne etapy rozwoju dziecka karmionego piersią.